Sáfrányos szeklice

Carthamus tinctorius

egyéb elnevezései:  magyar sáfrány, parasztsáfrány, pórsáfrány, vadsáfrány, bogáncssáfrány, parasztok rokkája, magyar pirosító, szeklice, olajözön, szaflór, saflor, festővirág.

Neve arab eredetű safron-ból származik, jelentése: sárga.

Már az óegyiptomiak is használták és Babilóniában, Palesztinában is ismerték a trópusi Afrikában, Kis-Ázsiában és Elő-Indiában honos egyéves lágy szárú növényt. Hazánk területére valószínűleg római közvetítéssel jutott el. A középkor óta szerepel a termesztett fűszernövények között.

A fészkesek családjába tartozó régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Carthami flos) adják a fűszert. Szárított állapotában vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű növényi fűszer. A virágból kinyerhető két festékanyag a vízben oldódó szaflórsárga és a vízben nem oldódó szaflórvörös.

Ősidők óta használják ételszínezésre, sáfrány helyettesítésére. Színezéke, ízesítője: húsleveseknek, mártásoknak, tésztáknak, süteményeknek, rizsételeknek, de hozzáadják sajtokhoz, gyógyteákhoz és egyéb italokhoz is. Színeznek még vele a borászatban, gyógyszerészetben, klasszikusan pedig a textiliparban, ízjavító hatása miatt felhasználja a cukrászat is.

Élettani hatása:

Már az ókortól kezdve általánosan használt fűszernövény a szeklice. A magjából kipréselt olaj kedvező élettani hatásokkal rendelkezik. Kellemes, melegítő hatású, így támogatja a vese és a hólyag kiegyensúlyozott munkáját. Egyik legbiztosabb szer a gyermekkori ágybavizelés ill. az időskori inkontinencia kezelésében.

Élénkíti a vérkeringést, erősíti a szívet. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, de növeli az oxigénszintjét, ezáltal lassítja a vérerek falán a lerakódások kialakulását. Erősíti a gyomrot, javítja az emésztést. Ételbe keverve fokozza a tápanyagok beépülését a mélyen fekvő szövetekbe.

Erős köhögés és fulladás ellen is használták, felszabadítja a légutakat, tüdőt, köptető hatású. Tisztítja a májat, az epét, analógiás alapon – a színe miatt – a sárgaság gyógyításának népies szere is volt.

Nyugtató, fájdalomcsillapító hatás is köszönhető neki, szabályozza a menstruációs ciklust, és segít a menstruációs görcsök esetén is.

Forrás: Wikipédia